Mantelzorgers

Een bericht vanmorgen op de radio trof mij diep. Het ging over de snelle vergrijzing en de ouderenzorg waar niet genoeg personeel voor te vinden is. Daar moest op gestudeerd worden, maar gelukkig was er al een voorlopige oplossing: de mantelzorger. Die zou steeds vaker moeten bijspringen. Ik vroeg me af wie mijn mantelzorger zou kunnen worden als ik oud ben en niet meer in staat voor mezelf te zorgen. Adri is acht jaar ouder, dus is de kans groot dat ik eerder voor hem zal moeten zorgen dan hij voor mij. Maar eigenlijk hou ik niet van dat soort redeneringen, sinds er een einde kwam aan Tonio’s leven toen hij pas 21 jaar was. Dan heb ik nog een zus, maar die is ook ouder. En dan houdt het zo’n beetje op. Nee, niet zo’n beetje, maar er is echt geen beschermende ring rondom mij. Ik zal heus niet de enige zijn die niet over potentiele mantelzorgers beschikt, maar in dat hele verhaal vanmorgen kwam die krapte nergens voor. Trouwens wanneer het de afgelopen jaren over de participatie maatschappij ging, waarbij de mantelzorger een belangrijke plek inneemt, werd er ook nergens gerept over de krapte op de mantelzorgersmarkt. Zo word ik dubbel gestraft: het overlijden van mijn kind met als gevolg dat ik niemand heb die in de toekomst voor mij liefdevol kan zorgen. Dat trof mij dus diep.

5 gedachtes over “Mantelzorgers

 1. Ook mijn lieve zoon is niet meer in het aardse leven. Wat was hij altijd bezorgd over mij. Zelf lange tijd voor mijn moeder gezorgd. Met het verdriet en al. Nu 73 jaar nog gezond behalve dan het immense in mij.

  Mantelzorgers wat wordt er allemaal geeist van vooral vrouwen. Studeren werken carrière op tijd moeder worden Door het glazennplafond. Economische zelfstandigheid. Pubers begeleiden en dan niet.een moment van liefde voor je ouders nee schoonmaken Hulp. Bij wassen formulieren invullen. Niets is meer.ontspannen
  Alles moet en moet kunnen. Of je wilt of niet. Kinderen wonen niet meer dichtbij. Vinden partners of werkkring elders. Dan de moeders vaders die nooit meer hun kind iets kunnen vragen omdat kinderen. Soms voortijdig overlijden of je oude kinderen overleefd. Inderdaad Mirjam.hier hoor je niets over bij de beleidmakers. Werken werken economie. Waar is tijd voor liefde en aandacht. Ook voor je oude buurvrouw of je lieve vriendin. Ze zijn zo vervreemd van Hoe het werkelijk is in het leven van mensen.

  Like

 2. Hi Mirjam,

  Wat ontzettend triest he, dat Nederland zo aan het verharden is.
  Jij vertelt nu jouw verhaal.
  Dank zij onze verrechtsing van Nederland komen er steeds meer trieste verhalen.

  Stem sociaal, dus links!

  Lieve groet,
  Ria
  ________________________________
  Van: Contact met de buitenwereld
  Verzonden: woensdag 29 januari 2020 15:30
  Aan: riaverbeek79@hotmail.com
  Onderwerp: [New post] Mantelzorgers

  mirjamrotenstreich posted: ” Een bericht vanmorgen op de radio trof mij diep. Het ging over de snelle vergrijzing en de ouderenzorg waar niet genoeg personeel voor te vinden is. Daar moest op gestudeerd worden, maar gelukkig was er al een voorlopige oplossing: de mantelzorger. Die “

  Like

 3. Ja, Mirjam, die gedachte houd mij ook al een tijdje bezig. Ik ben 73 en mijn enige zus 75 en ze woont in Amsterdam en ik in Miami. Mijn vader is 96 geworden en ik heb twee jaar hier bij mij voor hem gezorgd. Maar wie zal er voor mij zijn ? Ik heb een zoon en reken op hem en zijn gezin, zoals ik hen nu help als grannie/nannie voor hun twee kinderen van 4 en 1 jaar. De tijd zal het leren…..

  Like

 4. ja, het is zorgwekkend gesteld in ons Nederland….
  Als ik jonger zou zijn en in de buurt zou wonen, zou ik garant staan om je zo nodig te “mantelzorgen”….

  Like

  1. Dat hangt al een tijdje als een zwaard van Damocles boven het hoofd van veel vrouwen. Na 65 met pensioen, de ouders zo goed als kan de nodige zorg gegeven. En nu.. is de eerste ring oud en hebben zelf hulp nodig, diegene die kunnen helpen hebben het druk met werk en gezin. Hopelijk blijven we nog lang gezond. Lieve Mirjam ik las jou bericht en voel wederom jouw verdriet. Tonio had maar wat graag die taak op zich genomen samen met zijn kinderen zorgen voor opa en oma. Sterkte. Hartelijke groet Anja Donkers.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s