Toespraak Eva Jinek bij de presentatie van Tonio’s blik

‘Mijn coming out als kattenvrouwtje heb ik nu bijna een jaar geleden gehad, vorig jaar zomer. Toen maakte ik een kattenspecial van mijn eigen programma. Ik denk dat het toen wel echt duidelijk was.

In dat programma heb ik onder andere met Geert Wilders gepraat over hoe onze katten, politiek gezien, in het leven stonden: ik zei dat ik me zorgen maakte omdat mijn katten te links georiënteerd waren. Ik kan me niet precies herinneren of hij daar een oplossing voor had.

Veel mensen namen die uitzending bijzonder serieus. Daar had ik dan weer nog veel meer plezier van. Maar los van alle gedoe, ik had in ieder geval, voor eens en voor altijd, publiekelijk bekend gemaakt dat ik een kattenvrouwtje ben, en dat lucht enorm op, kan ik jullie vertellen.

Even heb ik getwijfeld of het verstandig was, gezien mijn baan en de gasten die ik doorgaans interview; ik weet niet hoe Mark Rutte het vindt om door een kattenvrouwtje geïnterviewd te worden, maar elke kattenman of -vrouw hier in de zaal begrijpt dat kattenliefde oneindig veel belangrijker is dan iets tijdelijks als een carrière.

Het is heel gek wat er dan gebeurt: heel veel mensen raakten verstrikt in razernij omdat ik met Geert Wilders over katten had gesproken, maar vooral: ik werd overal aangeklampt door hele volksstammen die de kattenliefde met mij delen. Het is een soort genootschap, een gigantische stille groep waar je dan plotseling toe behoort en eigenlijk kun je ook niks meer fout doen in de ogen van al die miljoenen andere kattenliefhebbers. Kortom, een wijze les: ik had mijn coming out als kattenmens jaren geleden moeten hebben.

En je ziet ook vandaag weer waar dat allemaal toe leidt: ik kende Mirjam niet persoonlijk, maar de kattenliefde heeft ons bij elkaar gebracht en nu sta ik hier. Wat ik heel eervol vind, en tegelijkertijd ook heel moeilijk.

Ik had zo graag gehad dat niet Mirjam maar Tonio dit boek had gemaakt. Een Tonio van rond de dertig die inmiddels een gevestigde fotograaf zou zijn, een kunstenaar, die alle bezwaren van zich af zou schudden en een compleet onverholen schaamteloos kattenboek zou publiceren.

En dat hij dan bij zijn moeder thuis aan de keukentafel zou zitten en zeggen: “Mam, mijn boek komt binnenkort uit, aan wie moet ik in godsnaam het eerste exemplaar overhandigen?” En dan zou Mirjam zeggen: “Ik weet het! Aan die gekke Eva Jinek, die vindt dat wel leuk!”

En dan zou Tonio mij mailen Geachte mevrouw Jinek, en dan zou ik schrijven zeg maar ‘jij’ alsjeblieft en dan zouden we een biertje drinken en praten over hoe lekker kattenpootjes ruiken, hoe zalig het is als die kleine pootjes over je heen lopen, hoe godsgruwelijk schattig die katten kunnen zijn, zo erg dat je ze soms uit liefde wil vermorzelen.

In die geest sta ik hier. 

 Mirjam heeft er in ieder geval voor gezorgd dat we voor altijd door de ogen van Tonio kunnen kijken, en precies zien wat HIJ zag toen hij zo liefdevol naar zijn katten keek.

Dank jullie wel.’

Eva Jinek, 24 april 2018

4 gedachtes over “Toespraak Eva Jinek bij de presentatie van Tonio’s blik

  1. Dank voor het boek Tonio’s Blik. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik vanwege mijn rouw om mijn meest dierbare normaal gesproken geen boeken lees over verlies, maar ik vind dit een heel mooi, origineel en troostend concept: foto’s vanuit het perspectief van een dierbare overledene. Met in dit geval ook nog eens een mooi onderwerp: 2 prachtige katten.
    Nogmaals dank.

    Like

  2. Mooie woorden en emotie van Eva! Wat een byzonder mooi boek en speciale middag vooral omdat we lotgenoten zijn.. Prachtig eerbetoon aan je zoon Mirjam! Xx

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s