Apres publicatie moeheid

Dat het fijn is een boek af te hebben en uitgegeven is waar. Helaas zit er toch ook een moeilijke kant aan en dan heb ik het niet over hoe de roman zal ‘vallen’ bij recensenten en lezers, maar over de vermoeidheid, het gevoel gesloopt te zijn. Het is echt waar. Als ik niet aan het schrijven ben, word ik overvallen door een intens soort moeheid, die alleen maar naar mijn bed doet verlangen. Daar val ik direct in slaap en wordt ik helemaal beroerd wakker. De oplossing van het probleem ligt dan ook helemaal niet bij het slapen. De enige manier om weer energie te krijgen, is door verder te gaan met schrijven. Nu is het voor mij in de huidige situatie onmogelijk tijd en rust te vinden om aan mijn volgende roman te werken. Gelukkig heb ik gemerkt dat zelfs het schrijven van eenvoudige mailtjes voor een deel al het probleem oplost. Als ik schrijf, stroomt het in mijn hoofd, is er geen plaats voor vermoeidheid. Gelukkig dat ik dit ontdekt heb. Van overdag slapen tot aan het wegzakken in somberheid is niet zo’n lange weg. Voor dat je het weet zit je in een flinke depressie en probeer daar dan maar weer eens uit te geraken…

Men zegt dat sporten goed is tegen geestelijke ongesteldheid. Het lichaam zou dan zelf  een stofje aanmaken, serotonine, dat net zo werkt als een antidepressivum. Waarom altijd alleen sport zo verheerlijken, bij uitstek een bezigheid waarbij de psyche geen grote prestaties hoeft te leveren. Er is ook nog zo iets als hersengymnastiek, misschien een wat ouderwets woord, maar dan toch wel één die de lading zeer goed dekt. Men is er inmiddels ook achter dat de hersenen geen statische, onveranderbare grijze troep is, maar wel degelijk aan veranderingen is onderhevig. Je hoofd aan het werk zetten, zorgt voor een positieve ontwikkeling van je hersenen en daarmee ook van je  gehele persoon.

Mijn advies: schrijf eens wat meer; iedere dag een half uurtje en je zult zien: ook dan maak je serotonine aan, of een ander ‘gelukstofje’ en zul je je een stuk vrolijker voelen.

 

2 gedachtes over “Apres publicatie moeheid

 1. Ja, Mirjam het is helemaal waar. Helaas zou ik geen boek kunnen schrijven, maar ik schrijf al jaren met een vriendin, Ook al zien we elkaar zeker een paar keer per jaar. Wij vinden het beiden zo fijn, onze gedachten op papier te zetten, Over van alles, maar dan ook over van alles wat ons boeit, over piekeren, wat we gezien hebben, zeker over wat ons irriteert en over wat verdriet met je doet.
  Na een lange brief aan haar, voel ik me beter en het is zo bijzonder af en toe de brieven van jaren geleden over te lezen. Goed advies, doen.

  Groet Grethe

  Like

 2. Mirjam,
  Dat is een goed idee dat schrijven als hersengymnastiek om serotonine aan te maken! Helaas is het dan in mijn geval zo dat ik dan ook wat te snaaien zou zoeken. En dat is weer niet goed voor……
  Ach, alles heeft zijn schaduwzijden. Dan maal allebei doen; schrijven én sporten! En ook lezen maakt mij heeeeeeeel gelukkig.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s