BBQ met de lagere school klas van Rosj-Pina

Mijn gevoel over Facebook blijft dubbel, terwijl ik het nooit gebruik om leuke vakantiekiekjes, selfies e.d. op te zetten. Wel gebruik ik het om er mijn blogs aan te linken en voor van alles over mij als schrijver. Dat kan natuurlijk als ijdelheid worden opgevat en misschien is dat ook wel zo. Eigenlijk moet je de publiciteit rondom je werk als schrijver aan derden overlaten: de uitgeverij, de boekhandel, de media. Alleen: die bereiken veel minder de doelgroep dan je via sociale media kunt bereiken. Die oorspronkelijk  meest aangewezenen zijn reactionair in hun contacten met en publiciteit naar het publiek. Ze proberen het wel, met websites, nieuwsbrieven en e-mails. Maar het houdt niet over.

Dan heb je nog alle andere nadelen van Facebook en sociale media als pesten, seksueel misbruik van jonge meisjes, kinderporno en nog meer ellende.

Daar wil ik het nu verder niet over hebben. Wel over een aardige kant van Facebook.

Sinds een paar weken heb ik door Facebook met een groot deel van mijn lagere school klas contact. Ik zat op de joodse lagere school Rosj-Pina. (wat trouwens ‘hoeksteen’ betekent) Een paar van hen hebben contact met elkaar gehouden, maar de meesten, waaronder ikzelf, heb die medeleerlingen sinds die tijd nooit meer gesproken of gezien. Een paar van hen heb ik nog twee jaar op Joods Lyceum Maimonides meegemaakt, maar toen hield het ook echt op.

Het contact tussen ons is in een noodvaart zo snel weer hecht geworden, dat we morgen een bbq hebben bij één van ons. Dat is de aardige dus een aardige kant van Facebook. Ik ben heel benieuwd hoe het zal zijn. Als kind leefde ik  middenin de joodse wereld: thuis, maar dus ook op Rosj-Pina, mijn lagere school.  Verder was er niet zoveel andersoortige buitenwereld. Bij de balletlessen die ik jarenlang, vanaf mijn vierde tot aan mijn achttiende heb gevolgd, was ik het enige joodse meisje en toen ik wat ouder was en we van de Frans van Mierisstraat naar de Lomanstraat waren verhuisd, speelde ik met diverse buurmeisjes en jongens die ook niet joods waren.

Heel lang heb ik niks met de joodse wereld te maken willen hebben en dat kwam voor een groot deel door het Maimonides Lyceum, waar een benepen, anti-niet joodse en materialistische sfeer heerste, iets, waar ik op Rosj-Pina geen last van had. Wat daar natuurlijk wel meespeelde was de leeftijd: je bent nog te klein om je met die maatschappelijke zaken bezig te houden.

Een aantal van onze klas zal er morgen niet bij zijn omdat we ze niet bereikt hebben, ze te ver weg wonen (Verenigde Staten, Israël, Australië: waar mijn beste vriendinnetje van toen woont), of niet meer leven. Zo weet ik dat één meisje in Israël bij een aanslag is omgekomen.

Zeker is dat we  allemaal hele verschillende levens hebben opgebouwd.

Ik verheug me er zeer op.

 

4 gedachtes over “BBQ met de lagere school klas van Rosj-Pina

 1. Ik wens je een fijne ontmoeting . Best wel heftig mensen uit je verleden te ontmoeten met al hun ervaringen.
  Jouw verhaal is wel heel heftig .
  Hoop voor jou vele gewillige oren .

  Like

 2. Hallo lieve Mirjam, zoals je zegt;Facebook heeft zijn leuke kanten ik heb zelfs contact gekregen met klasgenootjes van de kleuterschool en de lagerschool en middelbare school en wisselen ook foto’s uit die zij of ik nog niet hebben en dat zijn erg leuke contacten. Ik chat vaak tegelijk met mijn kinderen op Facebook de ene zoon met vrouw en kinderen die in de Verenigde Staten wonen en de andere twee zonen met hun gezin in Den Helder,het geeft niet waar ze zijn maar ik kan ze altijd bereiken. Wens je morgen heel veel plezier!!!

  lieve groetjes,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s