Dank

Lieve mensen die Tonio in hun hart hebben gesloten. Dank voor jullie reacties op mijn blogje over de film ‘Tonio’. Het is zo hartveroverend hoe jullie met Adri en mij meeleven. Ik hoop dat de film ook voor andere mensen die een kind verloren hebben als louterend zal worden ervaren, doordat je kunt meeleven met die drie mensen op het witte doek, drie acteurs die zich met ziel en zaligheid hebben overgeleverd aan drie in werkelijkheid bestaande mensen met hun persoonlijke drama.

Mensen die geen kind hebben verloren kunnen nooit voelen hoe erg het leed is dat de ouders tot aan hun eigen dood moeten meetorsen. Dit is geen verwijt, maar de realiteit. Hoe is het dan toch mogelijk iemand te spelen van wie je je niet in het ware gevoel kunt inleven? De rol van een ouder die een kind moet missen kan niet anders dan voor acteurs één van de moeilijkst denkbare filmrol zijn. Het zijn Pierre Bokma en Rifka Lodeizen die het als acteurs gelukt je het gevoel te geven dat zij, als echtpaar, echt een kind zijn kwijtgeraakt. Dat maakt van deze twee mensen briljante acteurs.

De film ‘Tonio’ gaat in oktober 2016 in roulatie.

 

 

 

7 gedachtes over “Dank

 1. Heb moeten huilen na je bericht Mirjam zoals ik ook vreselijk heb moeten huilen tijdens het lezen van het boek, zoals ik elke dag huil om mijn verloren dochter en wat het met een mens doet…je kind, je hart verliezen…kijk uit naar de film en het doet me goed dat er eindelijk op een indringende manier een inkijkje wordt gegeven in het verwoeste leven van ouders die met dit onmenselijke verdriet te maken hebben..heel veel compassie met en respect voor jullie! Xx

  Like

 2. Lieve Mirjam,

  In je dank-blog, schrijf je wat ik gisteren niet durfde te schrijven. Deze film, zal net als het boek, mensen laten zien hoe het is om je kind te verliezen.. Het is inderdaad de realiteit, dat mensen het niet echt kunnen voelen. Ik maakte hen dikwijls het verwijt, meestal n.a.v. een botte, “goedbedoelde”opmerking. Daarom is het geweldig, dat jullie het hebben aangedurfd Tonio te laten verfilmen. Niet iedereen houdt van lezen,, deze film zal nog meer mensen bereiken en daardoor mensen laten beseffen hoe zwaar dit verlies is. De rouw, het lijden. Het enige wat ouders nodig hebben die dit overkomt is begrip, echt begrip. Met deze film en met deze geweldige acteurs zal dit zeker gaan lukken..
  Ondanks, dat het bij ons ook pijn zal doen, gaan wij deze film zien.

  Alle goeds en liefs,
  Grethe

  .

  Like

 3. Mirjam mijn empatisch vermogen is dusdanig dat ik wel zeker mij iets kan voorstellen hoe het is om een kind te verliezen. 5 jaar geleden is mijn broer overleden en dat gaf mij een vreselijke schok. Uiteraard kan ik niet voor 100% voelen wat het is om het verlies van een zoon te verwerken. Dat is een nog intenser gevoel dan een broer of ouders dat weet ik zeker…….! Ook kan ik mij verplaatsen in je reactie ” mensen die geen kind hebben kunnen het leed niet voelen wat ouders voelen.als ik weer terug ben uit mijn geliefde Andalusia ga ik zeker de film bekijken vrgr Joop

  Like

 4. Wat fijn dat de film ‘ goed’ was! Dat het klopte met hoe het is en was. Natuurlijk ga ik kijken. Hoewel ik daarna met een kruik naar bed zal gaan…. Omdat het onverdragelijke gevoelens zal oproepen. Gevoelens van herkenning. Zoals het ook bij het kezen van het boek was. Liefs en dank!⭐️Lydia

  Like

 5. Een paar jaar terug heb ik het boek gelezen, en ik was geraakt door de kwetsbare opstelling van jullie. Ik hoop dan ook dat de film daar recht aan doet. Ik zal zeker gaan kijken..

  Tiny.

  Like

  1. Wat bijzonder , maar ook confronterend het levensverhaal vanTonio , jullie zoon , te zien. Wat mooi dat de geweldige acteurs , terwijl ze dat grote verdriet zelf , gelukkig , niet aan den lijve hebben ondervonden , toch alle emoties kunnen hebben laten zien .
   Ik heb het boek gelezen en het trof me diep .
   Nu ook mijn zoon is overleden, begrijp ik nog meer welke impact dit heeft op ouders .

   Liefs , Ria Hazewinkel

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s