Na een tijd afwezig te zijn

Een tijd niet geschreven, althans op mijn blog. Het werk aan mijn roman heeft niet helemaal stilgelegen, al waren de afgelopen twee dagen niet echt een succes. Ik zweefde een paar meter boven mijn bureau en kon mijn toetsenbord niet bereiken, zo ongeveer voelde het. Het is ook wel een stapelwerk aan zware zaken die ik de laatste tijd mee tors: Het overlijden van mijn moeder onlangs, het opgeven van een rouwadvertentie voor haar, tegelijkertijd me met de belettering en vooral inhoud van de grafsteen van mijn vader bezighouden, (dat verhaal vergt een eigen hoofdstuk) dodenherdenking voor het eerst meegemaakt terwijl mijn beide ouders er niet meer zijn en als klap op de vuurpijl een verplichte feestdag op vijf Mei. Joepie! Terwijl de maand mei ook zonder dat alles al moeilijk genoeg is met 23 mei en eerste Pinksterdag: de ‘twee’ sterfdata van Tonio. Ja, daar zitten Adri en ik ook nog mooi mee: de werkelijke datum van overlijden en eerste Pinksterdag, het feestje dat ieder jaar op een ander moment in de maand gevierd wordt.

Voor mijn zus Hinde is het ook zwaar: als dochter van dezelfde ouders, als zus van de moeder die haar kind Tonio heeft verloren, als tante van Tonio. En dat allemaal gecombineerd met haar eigen leven. Zucht.

Toch blijf ik bij mijn standpunt dat verder leven een betere optie is dan ophouden met leven. Dat einde komt vanzelf wel. Tonio had het hem al voorgedaan, zoals Adri schrijft. En volgens René Gude ‘is sterven doodgemakkelijk. Iedereen kan het.’

Ik moet door, samen met Adri en Tonio. Ik heb nog wat boeken te schrijven. Tijd ervoor heb ik ruimschoots, in veel anders ben ik niet (meer) geïnteresseerd, dat kan alleen maar tijdverlies zijn. Een wodka op z’n tijd, samen met Adri, daarbij een goed gesprek of de gewone koetjes en kalfjes, een huilbui waarin ik mezelf helemaal kan verliezen, het wekelijkse koffie uurtje met Hinde en een paar vriendinnen op de ZuiderMarkt op zaterdag en met Hinde op puppy cursus van een mini Toy poedel – nee, geen Toy boy – die ze nog niet heeft, maar er wel gaat komen (hoop ik!).

Ik wil ook een mini Toy poedel!
Ik wil ook een mini Toy poedel!

9 gedachtes over “Na een tijd afwezig te zijn

 1. Lieve Mirjam; moest meteen na het lezen denken aan een uitspraak van Theodore Roosevelt; “Moed is niet de kracht hebben om verder te gaan; het is verder gaan terwijl je die kracht niet hebt”.
  Heel veel sterkte gewenst; zeker de komende maand…xx

  Like

 2. Lieve Mirjam Gecondoleerd met het verlies van je moeder,
  Als ik de woorden kende die je zouden troosten, zou ik ze je schrijven. Ik weet ze niet,
  al het verdriet wat jullie hebben…. het verlies van je lieve zoon Tonio, je vader en moeder is té groot. Dan vraag ik mij wel eens af hoeveel ellende kan een mens dragen?
  wens jullie heel veel kracht voor de komende periode ✿Liefs Adrie

  Like

 3. Lieve Mirjam.

  Gecondoleerd met het verlies van je moeder. De herdenking! Hier word je wel heel erg stil van.

  Onafwendbare zware dagen gaan jullie tegemoet. Tonio’s sterfdag en de Pinksterdag.

  Sterkte Mirjam!

  Wat een lief hondje, of je wilt of niet, het is zo iets fijns. Je moet naar buiten, je moet er voor zorgen en of je wilt of niet je moet om zo’n pup lachen. Het is zo’n simpel geluk, met een hondje aan de wandel, het geeft lichtheid en toch een soort blijheid. (spreek uit ervaring).

  Grethe

  Like

 4. Lieve MIrjam, Wat een prachtig beeld boven je blog! De ogen van het meisje kijken dwars door de kijker heen en tegelijk beraamt ze haar eigen plan. Ik lees met beklemming in mijn hart, jouw blog, wat een pijn! Wat een liefde voor degenen die bij jou horen. Ik denk aan je…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s