Het Amsterdams Montessori Lyceum

Daarnet een tekstje geschreven voor een flyer van het Amsterdams Montessori Lyceum die gemaakt wordt ter begeleiding van en als aankondiging voor Workshops proza en poëzie die gegeven gaan worden door oud-leerlingen van de school aan leerlingen die er nu op zitten. Ik verheug me er zeer op. Aan mijn tijd op het Montessori Lyceum denk ik regelmatig met veel plezier terug.

Er heerste op die school een fantastische sfeer en een dynamiek die ik daarna eigenlijk nooit meer ben tegengekomen. Het leek soms wel dat aandacht voor creativiteit belangrijker werd gevonden dan het lesgeven in de gewone vakken. De opvoering door leerlingen van de ‘Driestuiver opera’ van Bertold Brecht zal ik nooit vergeten. De authentieke Rietveld kratstoel die bij handenarbeid gemaakt kon worden. De begeesterde muziekleraar en later door zijn massakoren bekend geworden Geert van Tijn, etc.

Het is misschien daarom ook niet verwonderlijk dat in de klas waar ik onderdeel van uitmaakte, een paar zeer getalenteerde mensen zaten die nu een groot publiek al het mooie van muziek, toneel en film laten horen en zien: de dirigent Jaap van Zweden, de flamenco gitarist Eric Vaarzon Morel (gisteren nog te zien en te horen bij DWDD) en de acteur Mark Rietman.

Er wordt wel eens gezegd: je bent of helemaal voor het AML, of helemaal tegen. Eén bekend iemand vond het in ieder geval helemaal niks op die school: de romanschrijver Herman Koch. Die gaat in zijn boekje Red ons, Maria Montanelli helemaal los in het spuien van zijn weerzin, duidelijk geïnspireerd door The catcher in the rye van J.D. Salinger.

Toen ik met Tonio, die in groep acht zat van de basisschool, langs een aantal middelbare scholen ging om uit te maken naar welke school hij zou willen gaan, verheugde ik me ongelooflijk op het bezoek aan mijn oude school, het AML. Tonio had nog maar één voet over de drempel gezet, of hij zei: ‘Híér wil ik in ieder geval niet naartoe.’

Begin juni is er weer een reünie en ik weet nu al zeker dat ik er naartoe ga.

Maar eerst de workshop proza schrijven.

Een gedachte over “Het Amsterdams Montessori Lyceum

  1. Grappig dat de afkorting AML nog zo inzit. Vanaf 1999 ging ik vijf jaar naar dezelfde school. Maar gebruikte altijd als afkorting: MLA!

    Ik ben verder ook erg benieuwd naar die workshop!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s