Een nieuw begin

Een hele tijd niet geblogd. Te druk met van alles. Een rommelige tijd. Maar ik heb het schrijven weer opgepakt, al zijn er inmiddels toch weer allerlei afspraken bijgekomen. Zo zijn Adri en ik gevraagd om zaterdag 5 april geinterviewd te worden en te komen signeren bij de voormalige Polare Boekhandel, Boekhandel Dekker van de Vegt in Nijmegen, omdat die weer open gaat onder zijn eigen naam. Dat moeten we vieren. Belangrijk voor de boekhandel, de uitgever en natuurlijk de schrijver. Fantastisch dat al die boekhandels weer onder hun oorspronkelijke naam verder gaan en bestierd zullen worden door mensen met echte liefde voor het boek. Zo zie je, een crisis levert soms ook iets goeds op.

Afgelopen maandag kreeg ik het eerste exemplaar van het prentenboek: Sammie en Nele in Artis, geschreven door Nelleke de Boorder en getekend door Dick Matena. Ik plaats de tekst hier, omdat het uiteindelijk weer om Tonio gaat. Hij is en blijft de spil van alles sinds zijn dood.

 
 
Toespraakje bij het in ontvangst nemen van het eerste exemplaar van Sammie en Nele in Artis op maandag 24 maart bij Athenaeum Boekhandel op het Spui te Amsterdam.
 
Als kind was ik weg van de boeken van Jaap ter Haar: Saskia en Jeroen; Ernst-Jan en Snabbeltje én de reeks Lotje in de dierentuin. Lotje woonde in een dierentuin, waar haar vader dierenarts was. Die dierentuin was voor mij Artis, geen sprake van dat het een andere dierentuin zou kunnen zijn.

Diezelfde identificatie overkwam me ook bij het lezen van Sammie en Nele in Artis. Ja, nogal logisch zult u zeggen: met zo’n titel en met de schitterende tekeningen van Dick Matena van onder meer de ingang van Artis en de alom bekende apenrots moet je wel heel dom zijn om je níet in Artis te wanen. Maar, zonder de sprankelende tekst van Nelleke de Boorder zou je het verhaal niet met eigen beelden van Artis kunnen uitbreiden. Door de gesprekken tussen Sammie, Nele en hun opa, met aanvullingen van dierenverzorgers, zeilde ík althans Artis binnen. Ik hoorde de geluiden van de opeenvolgende dieren, ik rook hun verschillende geuren, maar ook, heel banaal, die van patat en suikerspin. Ik waande me in de donkerte van het aquarium, omgeven door vissen met de schitterendste vormen en in de prachtigste kleuren; ik identificeerde me met enkele apen en kon alleen maar vol bewondering kijken naar het dier der dieren: de Leeuw.

Toegegeven, er zat ook wel een moeilijke kant aan deze vereenzelviging en ik wil die aanstippen, omdat juist Nelleke mij in de moeilijkste jaren van mijn leven zo ongelooflijk trouw heeft bijgestaan: precies de tijd dat zij haar talent voor het schrijven van kinderboeken aan het ontginnen was.

Met de kleine Tonio had ik op Artis een abonnement en we waren er met ons tweetjes wel minstens één keer per week te vinden. We kwamen er natuurlijk om naar de dieren te kijken, maar ook om in de speeltuin te spelen, om een balletje te trappen op één van de vele grasveldjes, met als favoriet dat waar een stenen Budda over ons waakte. En niet te vergeten: een bezoek aan het planetarium met een prachtige projectie van ‘Sesamstraat en de Melkweg.’ De bijbehorende cd hebben we grijsgedraaid en alleen al de herinnering aan die liedjes veroorzaakt bij mij een gemis, dat zowel geestelijk als fysiek pijn veroorzaakt, veel pijn.

Maar, lieve Nelleke, lieve Dick, het is tegelijk ook ongelooflijk fijn Tonio in de pijn zo dicht bij mij te wanen. Daarom: veel dank voor de mooie tekeningen, veel dank voor de levendige tekst.

Tenslotte: Nelleke, ik ben apetrots op je!

 

 

2 gedachtes over “Een nieuw begin

  1. Mooi geschreven Mirjam het is ook ongelooflijk fijn en in de pijn je kind dicht bij je te wanen zo ervaar ik het ook gisteren was er een concert van Blof in ziggo dome waar onze zoon Richard veel naar geluisterd heeft en dan is hij ook heel dicht bij en dat voelde erg fijn! liefs Adrie xx

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s