Karakters

Karakters, daar draait het allemaal om. Karakters vormen de ziel van de roman. Zonder bezielde karakters geen roman, althans, geen goede roman. Karakters moeten voor jou, de schrijver, gaan leven, maar jij bent tevens de enige die ze tot leven kan wekken. Dat doe je door van alles over ze te verzinnen. Simpele zaken als uiterlijk, maar ook en vooral hun ‘what’s in a name’ karakter. Langzamerhand groeien ze aan, als klimop rondom een boomstam, de kenmerken van een karakter. Helemaal alles bij voorbaat verzinnen is onmogelijk. Je zult op zeker moment  voor je computer moeten gaan zitten (of met je vulpen boven het papier) en beginnen te schrijven. Pas dan zul je tot ontdekkingen komen over je karakter(s) die je zelf, al droogzwemmend niet had bedacht.

Vandaag  begon mijn vrouwelijk hoofdpersonage een beetje tot leven te komen. Vanmorgen, tijdens het zwemmen van mijn baantjes, kwam ik tot nieuwe inzichten over haar en heb die  vanmorgen en tijdens een deel van de middag  verwerkt. Morgenochtend wordt dat teruglezen. Kijken of mijn bedoeling met het karakter ook echt overgekomen is.

8 gedachtes over “Karakters

 1. ‘Hoe word je creatiever?’ NTR – Focus (1 sept 2013). Weet niet of je het nog kunt bekijken via uitzending gemist, ik kan het niet vanuit Noorwegen wat deze aflevering betreft. Maar je kunt het ook via Google bekijken heb ik net uitgevonden. BBC Documentary – Horizon: ‘The creative brain: How Insights Works.’ Het is nogal een wetenschappelijke uiteenzetting over het meetbaar kunnen maken van het creatieve vermogen en het fenomeen inzicht. Dat gaat mij soms wat te ver. Maar wat mij zo boeide is te zien in het laatste segment van het programma: the Bricktest. Of in mijn eigen woorden: het legoexperiment. Jouw baantjestrekken ‘to enable your brain to wander,’ Groet! Patricia

  Like

 2. Alweer een tijd geleden is er op de Nederlandse televisie een experiment uitgevoerd waarbij aangetoond werd hoe kreatievitiet optimaal tot stand zou kunnen komen. Personen zitten geheel stil en doen niets. Persoon verricht een eentonige aktiviteit,,waarbij het brein wel aktief is, maar minimaal. en personen die bewust een handeling verrichten waarbij de aktiviteit optimale concentratie vereist. De eentonige aktiviteit bleek tot de meest kreatieve oplossingen te komen. Je zou ook kunen konkluderen dat je dan onverwacht tot onverwachte inzichten komt die zittend aan een bureau minder of anders tot je komen. Niet dat ik zoals jij bewust met een boek bezig ben en baantjes trek. Bij mij gebeurd dat oa tijdens het koken, luisterend naar de radio (altijd dezelfde Amerikaanse zender en een glas wijn op het aanrecht) opeens tot inzichten komen die dan weer tot nieuwe gedachten leiden. Prachtig gezegd die metafoor.

  Ook jouw blog inspirerend en fijn om te volgen!
  Groet, Patricia vanuit Lillehammer, Noorwegen.

  Like

 3. Prachtig: verschil tussen zwemmen en droogzwemmen als metafoor voor schrijven! Vanuit zonnig Florida! Tot snel.

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s