De eerste zin

Laat ik de dag met een blog beginnen in plaats van te beëindigen.* Ik moet er aan, aan de eerste zin, de eerste zin van mijn roman. Natuurlijk is dit onzin: ik hoef niet met de echte eerste zin aan te vangen. Wat wel zo is: ook al begin je met de laatste zin van de roman op te schrijven, het is en blijft de eerste zin die je schrijft. (Hoe kun je iets op zo’n moeilijk mogelijke manier zeggen…)

Daarnet** voelde ik ineens een vrij gevoel in mijn hoofd. Niet eentje van opluchting omdat ik me plotseling realiseerde dat het met Tonio wel goed zou komen. Volgens mijn ratio weet ik natuurlijk dat het niet kan en ik ben niet van het geloof, welke dan ook. Het was dan ook meer een lichte vorm van extase, omdat ik ineens zeker wist dat deze nieuwe roman niet zal gaan mislukken. Niet zal kunnen mislukken. En waarom dan niet, mevrouw met haar grote bek: omdat ik er zo ‘fucking’ veel zin in heb om hem te schrijven. Deze voor mij ongebruikelijke krachtterm is een verwijzing naar een uitspraak van Joeri Valent, een vriend van Tonio, die onder de naam Kurt Novells een blog bijhoudt en als motto erboven heeft staan: ‘Omdat ik het leven zo fucking serieus neem.’ Typisch een uitspraak van een adolescent. Kijk maar naar Holden Caulfield in The catcher in the rye met zijn ‘phony people’. Deze Joeri zit in een popband en hij heeft na de dood van Tonio een nummer gemaakt dat opgedragen is aan hem. ‘For T’ heet het. We hebben hem ook een paar keer ontmoet. Het is een hele lieve jongen. Ik zou hem graag adopteren.

Dat ik zo’n zin heb om de roman te schrijven, heeft niet in de laatste plaats te maken met Ad van den Kieboom – ik noem zijn naam nog maar eens – mijn redacteur. Hij geeft je een veilig gevoel, een gevoel bij hem in goede handen te zijn. Hij heeft mij eergisteren duidelijk weten te maken wat er nou zo fijn is aan schrijven. Natuurlijk heb ik, ook zonder de aanwijzingen van Ad,  tijdens het schrijven momenten, waarbij euforisch gevoel overheerst. Zonder dat zou ik allang met schrijven zijn opgehouden. Maar als ik Ad goed begrijp en volgens zijn plan aan het schrijven ga, dan zou ik van alles iets moois kunnen maken, dan is alles bruikbaar. Er is wel een maar aan verbonden: Observeer goed, isoleer wat je ziet en maak er een gouden detail van. c’est ça(en dan moet u weten dat ik nauwelijks een woord Frans spreek:( Dat heet ook wel: vreemde-talen-fobie.)

Ja, ja, hoor ik u denken, begin nou maar eens, je bent zo langzamerhand al de hele dag bezig die eerste zin te gaan schrijven. De waarheid is, dat het  niet zoveel uitmaakt of het me vandaag lukt of pas maandag. Het leeft, voor het eerst echt, in mijn hoofd en daar gaat het om. Ik weet bijvoorbeeld inmiddels precies wat voor een mensen de ouders van mijn hoofdpersoon zijn. Ik zie ze voor me. Heerlijk. Vooral omdat het niet mijn eigen ouders zijn. Hoewel, met mijn biologische ouders is het ook niet altijd dikke pret.

Nou heb ik toch nog de dag met een blog afgesloten.

 

* Door allerlei berichten en telefoontjes is het inmiddels niet meer het begin van de dag, maar al middag.

** Dat is dus niet daarnet, maar al uren geleden. We gaan al richting eind van de middag. Als ik dit tempo aanhoud bij het schrijven van mijn roman, dan gaan er zeker weer zo ruim tien jaar overheen voordat hij publicabel is.

2 gedachtes over “De eerste zin

  1. Dank je wel dat ik een beetje mee mag kijken in het gekrioel van het schrijven. Voel mij zeer bevoorrecht dat dat zo mag. Het is zo herkenbaar en zo lang heb ik gedacht, als ik weer worstel met die eerste, tweede of derde zin, dat ik de enige in de wereld ben die daar last van heeft. Jouw blog helpt jou… Maar oh wat help jij mij! Xx

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s